Maroko Carski gradovi daleka putovanja 2018

Objavio: admin • 3 years ago • objavljeno u kategoriji: Daleke destinacije

Kraljevina Maroko je najzapadnija država severne Afrike. Na severu je okružuje Sredozemno more, od Evropskog kontinenta razdvaja je Gibraltarski moreuz, na zapadu je zapljuskuje Atlanski okean, na jugu se prostire Sahara, dok na istoku obronci planine Atlas prave granicu sa Alžirom i Mauritanijom. Priroda ove zemlje Magreba je puna kontrasta: Maroko odlikuju visoke planine i prostrane plaže, pustinje, ski centri poput onih u Alpima, oaze, vinogradi i cvetna polja izrazitih kolirita. U ovoj afričkoj zemlji danas vlada mladi kralj Mohamed VI po ugledu na moderne evropske monarhije. Carski gradovi Marakeš, Fes, Meknes i prestonica Rabat najveće su blago ove zemlje. U njihovim medinama se vekovima ništa ne menja. Unutar njih, u lavirintu uskih sukova, život sitnih zanatlija i trgovaca odvija u potpuno drugom vrtlogu vremena, a samo nekoliko koraka dalje, nalaze se raskošni bulevari, zgrade moderne arhitekture i luksuzni hoteli.


 

 

 

Carski gradovi Maroka

Rabat, Meknes, Fes, Marakeš i Kazablanka

 

 

 

CENOVNIK:
ZA UPLATE U CELOSTI DO 15.10. POPUST 10%
*ograničen broj mesta!

 

 

Maroko – carski gradovi
DATUMI CENA
10.Januar – 17.Januar 799 eur

 

 

 

 

PROGRAM PUTOVANJA:

 

01.Dan, 10.Januar BEOGRAD-MARAKEŠ

Sastanak putnika na aerodromu ,,Nikola Tesla’’ u Beogradu u jutarnjim satima na šalteru agencije u 05:35 sati. Prijava na let avio kompanijom Austrian (OS 0738) za Beč u 07:35 sati. Planirano vreme sletanja u Beč u 08:50 sati. Nastavak putovanja za Marakeš u 09:50 sati avio kompanijom Austrian (OS 0899). Sletanje u Marakeš u 13:00 sati. Transfer do hotela i slobodno vreme za odmor. U popodnevnim satima šetnja kroz Marakeš u pratnji vodiča: džamija Kutubija koja je jedna od najznačajnijih obeležja grada sa svojim minaretom visine 70m koji se vidi iz svih delova grada i šetnja i slobodno vreme za individualne aktivnosti najpoznatijeg trga u Maroku, Džema el Fna. U večernjim satima povratak u hotel. Večera i noćenje.

 

02.Dan, 11.Januar MARAKEŠ-KAZABLANKA (240 km)

Nakon doručka polazak za Kazablanku. Kazablanka je osnovana kao luka još u 10. veku pod imenom Anfa, a ime Kazablanka ili ’’bela kuća’’ dobija tek u 18. veku. Svojim današnjim izgledom jasno nam je da su francuske kolonijalne vlasti najviše ulagali u ovaj grad, a građevine su dekorisane francuskom verzijom arapskih i andaluzijskih elemenata. Današnja Kazablanka predstavlja svojevrstan spoj modernog i tradicionalnog, a ujedno je i najliberalniji i najprogresivniji grad Maroka. Po dolasku sledi poseta džamije Hasana II koja je jedna od najznačajnihih atrakcija Kazablanke ali ujedno i najveća džamija u Maroku, a peta po veličini u svetu. Izgradnja džamije započeta je 1986 godine i gradnja je trajala sedam godina. Gotovo 6.000 radnika radilo je na ukrašavanju i dekorisanju ove džamije koja prima 25.000 vernika, dok u dvorište može da stane jos 80.000 vernika. Spoljašnjost džamije prestavlja spoj francuske i marokanske arhitekture dok je enterijer urađen u tipičnom marokanskom stilu. Minaret koji se uzdiže na visini od 210m predstavlja najviši minaret na svetu i dekorisan je u andaluzijskom stilu. Džamija se uzdiže iznad Atlantskog okeana. Izgrađena je delom na kopnu, a delom iznad  samog okeana. Razlog zašto se ova džamija nalazi delom iznad vode je to što je prema Kuranu Božiji presto na vodi, a vernici koji posećuju ovu džamiju mogu slaviti Boga na tlu posmatrajući more i nebesa. Obilazak se nastavlja posetom trg Mohameda V koji zauzima centralni deo grada okružen prelepom kolonijanom arhitekturom, trg Ujedinjenih nacija, okolinu kraljevske palate i šetnju pored mora u četvrti Ain Diab u kojoj se nalazi i glavna gradska plaža dužine oko 2km duž koje se proteze niz hotela, bazena, klubova i noćnih barova. U večernjim satima smeštaj u hotel. Večera i noćenje.

 

03.Dan, 12.Januar KAZABLANKA-RABAT-MEKNES-FES (300 km)

Doručak i odjava iz hotela. Vožnja do Rabata (85 km). Po dolasku u prestonicu Maroka sledi panoramsko razgledanje grada sa šetnjom sa obilascima lokaliteta: Mauzolej Muhameda V koji predstavlja remek delo arhitekture sa bogato ukrašenom fasadom i zelenim krovom koji simboliše boju islama, kula Hasan visine 40m koja je danas jedini deo istoimene džamije koji je odoleo vremenu, gradska kapija Bab Udaja iz 12. veka odakle put vodi unutar same kazbe Udaja ka centralnom delu grada koji je danas pod zaštitom UNESCOa. Nastavak putovanja prema Meknesu (150km), drevnog carskog grada Maroka. Usput sledi obilazak arheološkog lokaliteta Volubilis, antičkog rimskog grada nadomak Meknesa iz prvog veka nove ere. Njegove ruševine smatraju se najbolje očuvanim rimskim spomenicima u ovom delu Afrike i danas su pod zaštitom UNESCOa. Nadomak Volubilisa nalazi se i grad Mulaj Idris koji predstavlja izuzetno važan grad za stanovnike Maroka kako je tadašnji vladar Mulaj Idris I 789 godine primio Islam i osnovao novu dinastiju vladara Alauita koji i danas vladaju zemljom. Započeo je i gradnju Fesa koju je kasnije završio njegov sin. Slobodno vreme za šetnju i individualne aktivnosti. Nastavak putovanja prema Meknesu koji se naziva još i Marokanskim Versajem osnovanim u 17. veku. Impresivan carski grad karakteriše špansko-mavarska arhitektura sa brojnim džamijama, palatama, skladištima, sarajima i ostalim građevinama koje govore o bogatstvu  marokanskih vladara. Razgledanje po dolasku autobusom i šetnja u pratnji lokalnog vodiča: gradske zidine, veliki rezervoar, glavni trg El Hedim, kraljevska ergela i ambari Dar el Ma, najveća i najlepša gradska kapija Bab al Mansur. Slobodno vreme za odmor i kupovinu suvenira ili individualna razgledanja i šetnju. U popodnevnim satima polazak za Fes (65km). Smeštaj u hotel, večera i noćenje.

 

04.Dan, 13.Januar FES

Doručak. Celodnevno razgledanje medine Fesa, takozvane ’’meke zapada’’ koja je pod zaštitom UNESCOa. Grad je osnovan 790 godine, a njegov kulturni i verski značaj i danas imaju izuzetnu važnost. Grad je osnovao prvi vladar i osnivač dinastije Alauita, Mulaj Idris I, ali kako je njegov sin Mulaj Idris II završio izgradnju samog grada i uticao na značaj koji danas Fes ima, smatra se osnivačem grada. Fes je i najstariji carski grad, njegova uloga kroz istoriju Maroka je izuzetna pa ono što ovaj grad ima da ponudi svakako je jedinstveno. Najstariji univerzitet na svetu osnovan je upravo u Fesu. Glavna atrakcija ovog grada je stara medina koja je naseljena još od 10. veka i predstavlja najveću urbanu zonu bez automobila na svetu i naravno pod zaštitom je UNESCOa. Stari deo grada krije pregršt palata, medresa, džamija, skrivenih rijada, dok lavirint ulica nudi bezbroj prodavnica i čajdžinica, ali i jedinstvenih radionica u kojima se obrađuje i boji koža. Obilazak uključuje srednjovekovnu medinu sa svojim zidinama i velelepnom kapijom koja vodi u sam centar utvrđenja, medrese, džamiju Kairauine koja je do izgradnje džamije Hasana II u Kazablanci bila najveća džamija u Maroku a svojim dizajnom i arhitekturom podseća na onu u Kordobi, fontanu Nezarin i čuvenu radionicu u kojoj se obrađuje koža. Sledi slobodno vreme za individualne aktivnosti nakon čega se obilazak nastavlja posetom tradicionalne arapske kuće gde ćete imati priliku da se upoznate sa različitim tehnikama rada raznih majstora. Povratak u hotel na večeru. Noćenje.

 

05.Dan, 14.Januar FES-BENI MELAL-MARAKEŠ (480 km)

Doručak. Napuštanje hotela i polazak prema Marakešu koji se nalazi u podnožju planinskog venca Atlas i predstavlja drugi po veličini grad u Maroku. Putovanje preko planinskog venca Srednjeg Atlasa sa usputnim zadržavanjima radi odmora. Prolazak kroz gradove Ifran-grad koji će vas iznenaditi svojim izgledom, jer arhitekturom podseća na evropska zimovališta, a kako se ovaj grad nalazi na 1.655m nadmorske visine Ifran je veliki zimski centar Severne Afrike, Azru-sledeći grad na putu ka Marakešu totalna je suprotnost Ifranu, a ono što najviše privlači turiste su Berberi koji svoju robu prodaju na gradskom trgu, majmuni koji se slobodno šetaju po gradu i prelepe kedrove šume koje okružuju grad, Beni Melal-grad koji se nalazi na velikoj raskrsnici puteva i spaja Fes, Marakeš i Kazablanku važan je trgovački centar Maroka, a ovde se gaje i pomorandže, masline i smokve. U večernjim satima dolazak u Marakeš. Smeštaj u hotel, večera i noćenje.

 

06.Dan, 15.Januar MARAKEŠ

Doručak. Celodnevni obilazak Marakeša, takozvanog ’’crvenog grada’’, autobusom i šetnja kroz medinu koja je pod zaštitom UNESCOa. Marakeš je dugo bio kulturni, verski, politički i ekonomski centar Maroka. Svojom prelepom arhitekturom u kojoj se mešaju radovi umetnika iz Kordobe imao je veliki uticaj na izglede gradova Evrope, naročito na regiju Andaluzija u Španiji. Velelepne palate, džamije, kupatila, medrese, mauzoleji savršeni su primeri bogatog kulturnog i istorijskog nasleđa ovog grada. Obilazak obuhvata posetu bogato ukrašenih grobnica dinastije Sa’adi i palatu Bahija na čujem su ukrašavanju radili najbolji majstori i umetnici Maroka i Menara vrtove sa prelepim letnjim paviljonom. Slobodno vreme za individualne aktivnosti nakon čega se nastavlja obilazak grada posetom najpoznatijeg trga u Maroku, Džema el Fna. Ovde možete videti brojne tržnice začina, marama, urmi, smokvi i svega što možete da zamislite ali i krotitelje životinja, proročice, gutače vatre, razne muzičare i plesače, dok se u večernjim satima ovaj trg u potpunosti transformiše u svojevrstan vašar koji poseti preko 40 hiljada ljudi gde se spremaju brojni kulinarski specijaliteti uz igru i ples lokalnog stavnovništva. Na trg Džema el Fna se nadovezuju sukovi koji predstavljaju lavirint uskih ulica sa brojnim prodavnicama suvenira, lokalnih proizvoda i tvorevina, srebra, garderobe i nakita. U večernjim satima povratak u hotel, večera i noćenje.

 

07.Dan, 16.Januar MARAKEŠ

Doručak. Slobodan dan u Marakešu za samostalna razgledanja, kupovinu suvenira i lokalnih proizvoda, i odmor. Preporučujemo vam da probate lokalni specijalitet tažin koji se priprema sa mesom i povrćem u jedinstvenoj mešavini začina u specijalnoj posudi. Ili da dan provedete u nekom od prelepih rijada-velelepnih kuća skrivenih iza visokih zidova unutar medine u kojima vlada mir i tišina, dok sa krovnih terasa možete uživati u pogledu na gradsku vrevu. Večera u hotelu i noćenje.

 

08.Dan, 17.Januar MARAKEŠ-BEOGRAD

Doručak. Slobodno vreme do polaska transfera na aerodrom. Let avio kompanijom Austrian za Beč (OS 0900) u 13:55 sati. Planirano vreme sletanja u Beč u 19:05 sati. Nastavak putovanja za Beograd u 20:20 sati avio kompanijom Austrian (OS 0737). Sletanje u Beograd u 21:25 sati. Kraj usluga.

 

 

CENA ARANŽMANA OBUHVATA:

-avio kartu na relaciji Beograd-Beč-Marakeš-Beč-Beograd avio kompanijom Austrian kao i čekirani prtljag do 23 kg i ručni do 8 kg dimenzija 55x40x20cm

-7 noćenja na bazi polupansiona (doručak i večera) u dvokrevetnim sobama u hotelima kartegorizacije 4*

-sva razgledanja i transfere prema programu putovanja

-usluge lokalnih vodiča na destinaciji na engleskom jeziku i licenciranog vodiča agencije iz Beograda na srpskom jeziku

-kompletnu organizaciju puta

 

 

CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA:

-aerodromske takse u iznosu od 173,59 eur (apt tax 93,59 eur/YQ i YR 80 eur)

-vizu za Maroko koja iznosi oko 2.560 rsd

-gradske takse u Maroku koje iznose 15 eur i plaćaju se na destinaciji predstavniku agencije

-individualne troškove u hotelima i za vreme putovanja

-napojnice za vozača i lokalne vodiče na turi

-međunarodno putno zdravstveno osiguranje

-fakultativne obilaske i ulaznice za kulturno-istorijske spomenike

 

NAČINI PLAĆANJA:

-Plaćanje se vrši u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu UniCredit Banke za efektivu na dan uplate.

-Uplata akontacije 30% prilikom rezervacije, ostatak 70 % najkasnije 15 dana pre polaska gotovinom, uplatom na račun ili čekovima na 6 mesečnih rata.

 

 

VAŽNE NAPOMENE:

Vremenski raspored: satnica je rađena prema navedenom programu putovanja i objektivnom dinamikom realizacije programa i podložna je promeni i prilagođavanju objektivnim uslovima na licu mesta (gužva u saobraćaju , nepredviđene okolnosti, dinamika kretanja grupe i slično).

 

DOPLATE:

-cena doplate za jednokrevetnu sobu iznosi 150 eur

 

OPŠTE NAPOMENE U VEZI SA AVIO PREVOZOM:

Kako su u pitanju letovi na redovnoj liniji vreme poletanja aviona određuje avio kompanija. Red leta kao i cena podložni su promeni.Vremena poletanja i sletanja aviona su data po lokalnim vremenima. Postoji mogućnost jutarnjih ili večernjih letova i da se u tom slučaju ne stigne na predviđeni obrok. To ne može biti predmet žalbe putnika, jer je činjenično stanje nastupilo usled objektivnih okolnosti na koje organizator putovanja nije mogao da utiče. Postoji mogućnost da se dobije hladni obrok ili lanč paket (u zavisnosti da li smeštajni objekat ima tu mogućnost). Prilikom uplate rezervacije putnici su u obavezi da dostave kopiju prve strane važećeg pasoša. U suprotnom, agencija ne snosi odgovorost ako se avio karte odštampaju sa pogrešnim imenima, dok putnici snose troškove štampanja novih karata.

 

 

OPŠTE NAPOMENE U VEZI SA SMEŠTAJEM:

Smeštaj iz ove ponude registrovan je, pregledan i standardizovan od strane Nacionalne turističke asocijacije zemlje u kojoj se nalazi. Organizator putovanja ne može da utiče na razmeštaj po sobama, jer to isključivo zavisi od recepcije smeštajnog objekta. Postoji mogućnost doplate za jednokrevetnu sobu, cena se radi na upit sa hotelom. U većini hotela doručak se služi na bazi švedskog stola. Večera se služi po principu a la card menija ili na bazi švedskog stola. Uglavnom je zastupljena lokalna kuhinja. U pojedinim smeštajnim objektima treći i četvrti krevet mogu biti pomoćni kreveti. Dimenzija i izlged pomoćnog ležaja zavise od hotela, može biti sofa na razvlačenje, ali je uglavnom kao klasičan krevet. U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka od 14:00 časova, a napuštaju se poslednjeg dana boravka do 10:00 ili 11:00 časova. Cene su date za standardni tip sobe. Sve doplate, odnosno rezervacija bilo koje druge kategorije sobe vrši se isključivo na upit. Potvrda rezervacije hotela čeka se minimalno 24 sata od izvršene uplate avansa. U vreme održavanja sajmova, kongresa i specijanih dogadjanja cene iz tabele ne važe.

 

HOTELSKA PONUDA

Putnici će biti smešteni u navedenim ili sličnim hotelima na osnovu raspoloživosti. Agencija zadržava pravo zamene navedenih hotela sličnim hotelima iste kategorizacije.
Konačan izbor hotela na turi biće objavljen 7 dana pre polaska na put.

 

 

Neki od hotela sa kojima sarađujemo:

 

Kazablanka

Oum Palace Hotel 4*
Adresa: 12 Rue Kamal Mohamed, 20000 Kazablanka, Maroko
Opis: Oum Palace hotel nalazi se u poslovnom delu Kazablanke na samo nekoliko minuta hoda od Medine. U svom sklpu ima 101 smeštajnu jedinicu koje su standardno opremljene spavaćim delom, WC, TV, stolom i stolicom. U svom sklopu ima i dva a la card restorana marokanske i internacionalne kuhinje dostupnih uz doplatu. Doručak se služi na bazi švedskog stola u hotelskom restoranu. Gostima su na raspolaganju još i hamam, sauna, spa centar sa brojnim tretmanima za odmor i relaksaciju.

Hotel Imperial 4*
Adresa: 291, Bd Mohamed V and Rue Azilal, 20110 Kazablanka, Maroko
Opis: Hotel Imperial 4* se nalazi na samo 10 minuta vožnje od stare medine i na 20 minuta od centra grada. U svojoj ponudi ima 105 soba koje su standardno opremljene spavaćim delom, WC, TV, sofom za sedenje. U javnim delovima hotela dostupan je i besplatan WiFi. Doručak se služi na bazi švedskog stola u hotelskom restoranu, a gostima je na raspolaganju i bar uz doplatu.

 

 

Fes

Across Hotel 4*
Adresa: 76 Boulevard Chefchaouni, 30000 Fes, Maroko
Opis: Hotel Across nalazi se u Fesu na samo 15tak minuta vožnje od stare medine. U svom sklopu sadrži 70 smeštajnih jedinica koje su standardno opremljene. Svaka soba sadrži spavaći deo, TV sa kablovskom televizijom, WC, klimu. U javnim delovima hotela gostima je dosupan besplatan WiFi, a gostima su na raspolaganju i manji spa centar kao i otvoreni bazen na krovu hotela. Doručak se služi na bazi švedskog stola u hotelskom restoranu.

 

 

Marakeš

Atlas Les Idrissides 4*
Adresa: Avenue Mohamed VI, L’Hivernage, 40000 Marakeš, Maroko
Opis: Hotel Atlas Les Idrissides nalazi se na 20 minuta šetnje od trga Džema el Fna. Hotel pripada lancu Atlas i u svom sklopu ima 330 smeštajnih jedinica standardno opremljenih spavaćim delom, WC, TV sa satelitskim programom, minibarom i klima uređajem. U svom sklopu ima i tri a la card restorana marokanske, evropske i internacionalne kuhinje dostupnih uz doplatu. Doručak se služi na bazi švedskog stola u hotelskom restoranu.

Hotel Meriem 4*
Adresa: 154 Rue Mohamed El Béqual, Gueliz, 40000 Marakeš, Maroko
Opis: Hotel Meriem u svom sklopu ima 172 smeštajne jedinice stadardno opremljene i moderno uređene spavaćim delom i sopstvenim kupatilom, klimom, TV-om sa satelitskim kanalima, dok je WiFi dostupan u javnim delovima hotela. Doručak se služi na bazi švedskog stola a gostima je na raspolaganju i restoran u kojem se služi internacionalna i marokanska kuhinja uz doplatu. U sklopu hotela se nalazi još i dva bazena na otvorenom, sauna i fitnes centar.

Hotel Zalagh Kasbah Marrakech 4*
Adresa: Avenue Mohamed VI, Zone Touristique Agdal , Agdal, 40000 Marrakech, Morocco
Opis: Hotel Zalagh Kasbah u svom sklopu ima 344 standardne sobe moderno dekorisane. Svaka soba sadrži spavaći deo, WC, klimu, TV sa satelitskim programom i mini bar uz doplatu. Hotel se nalazi u prelepom okruženju u blizini Agdal bašte. Gostima su na raspolaganju još i bazen na otvorenom i fitnes centar. Doručak se služi na bazi švedskog stola a gostima je na raspolaganju i restoran u kojem se služi internacionalna i marokanska kuhinja uz doplatu.

 

 

NAPOMENE U VEZI VIZA:

Građanima Republike Srbije za putovanje u Kraljevinu Maroko potrebna je ulazna viza. Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju. Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlašćena da utvrđuje validnost dokumenata. U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost. Putnici koji ne poseduju nove biometrijske pasoše Republike Srbije dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbede vize za putovanje. U procesu pribavljanja vize za putovanje agencija ima isključivo informativno savetodavnu ulogu i putnici su u obavezi da sami apliciraju. Cena vize po osobi iznosi oko 2.560,00 rsd.
 

Potrebna dokumenta za pribavljanje marokanske vize:

-pasoš i kopija prve strane

-1 fotografija (3x4cm – kao za ličnu kartu), ne starija od 6 meseci

-za zaposlene: potvrda o zaposlenju sa navedenim primanjima

-za nezaposlene: overena potvrda o izdržavanju ili potvrda iz banke, kao dokaz o novčanim sredstvima na računu

-studente: potvrda o studiranju i overena potvrda o izdržavanju ili potvrda iz banke, kao dokaz o novčanim sredstvima na računu

-penzionere: poslednji penzioni ček

-rezervacija avio karte

-rezervacija smeštaja

 

 

OPŠTE NAPOMENE:

-Organizator putovanja je turistička agencija, sa licencom 598/2010 .

-Organizator putovanja zadržava pravo promene pojedinih sadržaja u programu.

-Organizator putovanja zadržava pravo izmene hotela u istoj kategoriji.

-Za sve informacije date usmenim putem, agencija ne snosi odgovornost.

-Dva dana pre polaska na put, molimo proverite tačno mesto sastanka i vreme poletanja aviona.

-Potpisnik ugovora o putovanju (ili predstavnici grupe putnika) obavezan je da se upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i Opštim uslovima putovanja organizatora putovanja.

-Svi putnici dužni su da se sami upoznaju sa propisanim pravilima ponašanja zemalja u koje putuju.

-Organizator putovanja zadržava pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak ili slično).

-Rok za prijavu uglavnom zavisi od popunjenosti.

-Maloletni putnici, koji ne putuju u pratnji roditelja, prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost  oba roditelja. Ukoliko putuju u pratnji samo jednog roditelja, moraju imati overenu saglasnost drugog roditelja.

-Putnici koji poseduju inostrani pasoš dužni su sami da se informišu kod nadležnog konzulata o uslovima koji važe za odredišnu ili tranzitnu zemlju (vizni, carinski, zdravstveni i dr.) i da sami blagovremeno i uredno obezbede potrebne uslove i isprave.

-Aranžman je rađen na bazi od minimum 20 putnika.

-U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana, krajnji rok za obaveštenje o otkazu aranžmana je pet dana pre datuma polaska.

-Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cene pre početka putovanja usled promene u kursu razmene valute ili promene u tarifama prevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima.

-Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja organizatora putovanja.