Dvorci Vojvodine vikend jednodnevni izlet 2021

Objavio: admin, u kategoriji: Izleti Srbija

 

 

Priča o usamljenim, bajkovitim mestima za luksuzno stanovanje, odmor i zabave nekadašnjih veleposedničkih, vojnih, trgovačkih i zanatskih porodica tadašnje Austrougarske monarhije koja će verovatno zauvek ostati tajna za sve nas, uprkos svojoj lepoti i inspirativnosti, a sve zbog nedostatka pisanih dokumenata. Dvorci i letnjikovci Vojvodine nastajali su tokom XVIII, XIX i početkom XX veka, pa su prema tome i stilovi građenja ovih objekata različiti i pripadaju prelaznom periodu od baroka do klasicizma. Bogatstvo graditeljskog, istorijskog, kulturnog, ekonomskog i turističkog nasleđa, zasnovano je na raznovrsnosti kulturnih dobara, u čemu dvorci i letnjikovci Vojvodine, kao i njihovi parkovi imaju posebno mesto.


 

Polazak iz Beograda u 7 časova sa parkinga Sava centra. Vožnja  do Kulpina i obilazak Dvorca Dunđerskih kojeg je od porodice Stratimirović otkupio veleposednik Lazar Dunđerski (jedan od najčuvenijih među 80 kaštela, letnjikovaca i tvrđava u Vojvodini, u kome je snimljena serija “Sva ta ravnica”, a koji je od 1993. godine Poljoprivredni muzej,  jedinstvena ustanova tog tipa u regionu, okružen je parkom površine četiri hektara, koji je takođe spomenik prirode). Put se nastavlja prema Bečeju i poseta dvorcu Fantast, imanja veleposednika Bogdana Dunđerskog. Bogdan Dunđerski bio je, bez sumnje, najzanimljivija ličnost pomenute porodice i vlasnik čuvenog dvorca, danas poznatog kao „Fantast” koji je u tom vremenu, oslikavao svu njegovu moć i bogatstvo. Nikada se nije ženio i imao je tri velike ljubavi, žene, konje i vino. Bio je jedan od retkih ljudi koji je uspeo da ostvari svoje snove sagradivši dvorac iz mašte. Nastavljamo do Novog Bečeja do dvorca Sokolac,  Dvorac je izgradio Lazar Dunđerski u poslednjim decenijama 19. veka. Dvorac je dobila u miraz Emilija Ivanović, kćerka Lazara Dunđerskog, kao i čitavo imanje koje se zvalo “Veliki salaš” koje je obuhvatalo 3997. jutara, u kome je poslednje dane zivota provela Lenka Dunđerski i  koji nosi svoju legendu: Vlasnik dvorca Lazar Dunđerski je bio dobar kockar, ali jednog dana je na kartama izgubio i dvorac i imanje oko njega. Protivnik Lazara Dunđerskog je ponudio da bi ako naravno želi, Lazar mogao da povrati celo imanje samo jednim pucnjem iz pištolja. Naravno da to i nije bio tako lak zadatak, jer je morao da pogodi jabuku na glavi svoje supruge. Pored svog rizika da izgubi i ženu i imanje Lazar je prihvatio ponudu. Nanišanio je, zadržao dah i opalio. Lazaru definitivno nije bio dan za kartanje, ali zato za lov itekakav. Nije mu zadrhtala ruka i pogodio je jabuku na glavi svoje supruge i povratio i imanje i dvorac. Dvorac nije u najboljem izdanju, nije otvoren za svakodnevne posete, ali za našu posetu će otvoriti vrata i imaćemo priliku da pogledamo portret Lenke Dunđerski u prirodnoj veličini. Slobodno vreme u Novom Bečeju, šetnja i uživanje na keju Tise. Fakultativni ručak.  


Preko Zrenjanina stižemo do kastela Ečka. Pustaru Ečku je na licitaciji komorskih dobara kupio Luka Lazar 1781. godine. Na pustari je osnovao naselje i izgradio crkvu za stanovnike naselja, odnosno za podanike na imanju. Dvorac je početkom XIX veka u tzv. engleskom stilu izgradio Lukin sin Agošton Lazar. Imanje i dvorac je 1870. godine otkupio grof Feliks Ornonkur, a nakon toga je dvorac dograđen i izmenjen 1898-99. godine. Današnji izgled zgrada dobija kada je porodica Ornonkur bila u najvećem usponu i sa novim prezimenom De La Fontagne et d Harnoncur et Univerzagt i Palavicani. Sada kaštel je hotel sa 4*. Poseta najstarijoj crkvi u Vojvodini građenoj 1713. godine.
U kasnim popodnevnim časovima polazak za Beograd. Dolazak u večernjim časovima.


CENA ARANŽMANA:   1.990 din  sniženo  1090 din
deca do 12 godina 900 din

 

 

Aranžman obuhvata: 
– prevoz turističkim autobusom na navedenoj relaciji
-obilazak Dvorca Kulpin, Fantast, Sokolac, Ečka
– usluge pratioca grupe (predstavnik agencije)
– troškove organizacije putovanja

 

 

Aranžman ne obuhvata:
– individualne troškove
– ručak 800 din (domaća supa, rinflajš sa crvenim sosom, glavno jelo, salata i desert) prijave u agenciji, plaćanje vodiču
-ulaznice prema programu 250 din, plaćaju se vodiču

Način plaćanja:
– 30% prilikom rezervacije, ostatak isplaćeno 7 dana pred put

 


PROGRAM JE RAĐEN NA BAZI MINIMUM 70 PUTNIKA
OTKAZ 5 DANA PRE POČETKA PUTOVANJA
Agencija zadržava pravo korekcije cena u slučaju promena na deviznom tržištu
Agencija ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja
Organizator zadržava pravo promene redosleda pojedinih sadržaja u programu


UZ OVAJ PROGRAM VAŽE OPŠTI USLOVI PUTOVANJA TA TRAVELLINO
Organizator putovanja TRAVELLINO   licenca OTP 26/2010