Kolumbija daleka putovanja 2021

Objavio: admin, u kategoriji: Daleke destinacije

Republika Kolumbija je država koja se nalazi na severozapadu Južne Amerike. Na severu i severozapadu izlazi na Karipsko more a na zapadu na Veliki Tihi okean. Kolumbija je po površini četvrta najveća država u Južnoj Americi. Jedan od glavnih proizvoda ove zemlje je kafa. Kolumbija je ogromna zemlja i stoga je karakteriše više klimatskih zona: kišne šume, savane, pustinje i planine. U glavnom gradu Bogoti prosečna godišnja temperatura je 15°C, a najtopliji meseci su mart i april sa temperaturom od oko 20°C. Takođe magla je česta pojava. Medeljin se nalazi u tropskom pojasu ali s obzirom da se grad nalazi na 1500m nadmorske visine prosečna godišnja temperatura je 22°C i ne menja se puno tokom godine. Situacija je još povoljnija na obalama Kariba gde su prosečne temperature 27°C. Sušni period u ovom delu države traje od novembra do maja. Kolumbijska hrana je veoma raznovrsna, zahvaljujući geografskoj raznolikosti, tropskoj klimi i uticaju mnogih imigrantskih populacija- praktično svaki departman ima neke svoje specijalitete. Kolumbijska kuhinja nudi različite vrste hrane sa dosta mesa. Kao glavni prilozi najčešće se dodaju kukuruz i pasulj. Najpopularniji doručak, skoro svuda uključuje i arepu, nešto između hleba i palačinke od kukuruznog brašna, često punjenu jajetom. Kolumbija se može pohvaliti i sa oko 250 vrsta voća i skoro isto toliko vrsta povrća, od onih nama poznatih (ananas, banane, mango) do nekih potpuno jedinstvenih (feihoe,nispero, juka…). Specijaliteti ove kuhinje su i čorbe. Čorba san cocho se ravi od ribe, ili od piletine i mesa, uz dodatke svih mogućih članova porodice krompira (beli , crveni i kreolski krompir, jam i juka), i belog luka. Ajiaco je teška supa na bazi krompira koja je naročito popularna u i oko Bogote. Dodatni sastojci uključuju rezanu piletinu, male komade kukuruza, kapar i pavlaku. Ajiaco se obično služi uz pirinač i svež avokado. Možete se „zasladiti“ i sa ćićaronesima- nekom vrstom njihovih čvaraka. U svakom slučaju u Kolumbiji nećete ostati gladni!


 

 

Putovanje  Kolumbija 2020

 

14 dana– Bogota, Medeljin, Santa Marta i Kartagena

 

Polasci:  16.01.2020, 06.02.2020, 16.04.2020. 

 

 

 

Uputite se sa nama na ovo neverovatno i jedinstveno putovanje u zemlju kafe! Nekada je Kolumbija bila poznata kao zemlja Pabla Eskobara a danas ova zemlja privlači veliki broj turista što zbog svog raznovrsnog biodiverziteta, prelepih plaža ili interesantnih gradova.

 

 

Ova velika država koja obuhvata površinu Nemačke, Britanije i Francuske zajedno nosi ime po Kristoferu Kolumbu. Podeljena je na 32 departmana i odlikuje je jedan od najraznovrsnijih biodiverziteta u svetu. Evropljani su na ovo tlo kročili 1499. godine. Pre toga na ovom prostoru živeli su starosedeoci poznatiji kao Muizika pa se tako i čuveni mit o El Doradu vezuje za ove prostore. Danas u Kolumbiji živi 800.000 starosedeoca iz 90 različitih plemena. Takođe oko 15% stanovništva čini crnačko stanovništvo, potomci nekadašnjih robova.

Kolumbija je treći najveći izvoznik kafe na svetu, posle Brazila i Vijetnama, takođe Kolumbija proizvodi oko 60% smaragda u čitavom svetu!

 

 

Bogota je glavni i najveći grad Kolumbije, i ujedno najviši grad na svetu sa populacijom većom od 3 miliona stanovnika! Naime, ovaj grad se nalazi na 2640m nadmorske visine i zvanični broj stanovnika je 8 miliona dok prema nezvaničnim podacima ovaj grad ima preko 11 miliona stanovnika!

U blizini Bogote nalazi se i jezero Guatavita za koju je vezana čuvena legena El Dorado. Naime kralj naroda Muisika je sebe polivao zlatnim prahom i skakao u jezero tako da se po legendi „Zlatni grad“ nalazi na dnu ovog jezera.

 

 

Medeljin je drugi najveći grad u Kolumbiji. Nekada je Medeljin bio poznat isključivo po Pablo Eskobaru „kralju droge“ koji je ovde živeo. Pablo Eskobar je navodno zarađivao oko 420 miliona dolara nedeljno i u jednom momentu bio je sedmi najbogatiji čovek na svetu! Navodno je jednom prilikom kada je njegovoj ćerki bilo hladno upalio vatru pomoću novčanica u vrednosti od 2 miliona dolara.  Za to vreme Medeljin je bio mesto večne borbe između kartela i nosio je reputaciju „ozloglašenog grada“ ali je sada ovaj grad prava urbana prestonica koja promoviše kulturu i modernu umetnost! Naime u ovom gradu naićićete na izložbu skulptura na otvorenom čuvenog umetnika Botera, ali i na čitave kvatove sa prelepim grafitima čiji su autori podstaknuti od strane gradskih vlasti da ih stvaraju.

Jedna od jedinstvenih atrakcija u Kolumbiji je i stena El Penjon de Guatape. Ova džinovska monolitska stena u sred ravnih krajeva izlgleda kao da „zašivena“, a u stvari su to cik-cak stepenice koje vode do samog vrha. Ako ih savladate pružiće vam se neverovatan pogled na jezera i ostrvca Guatape.

 

 

Kartahena je jedan od najlepših kolonijalnih gradova koji možete posetiti u Latinskoj Americi. Ovaj grad čiji je pun naziv Kartagena de Indias je osnovan još davne 1533. godine i nekada je pored Havane bio najznačajniji grad u „Novom svetu“. Zbog toga je ovaj grad bio dobro utvrđen i imao je nadimak “La Ciudad Amurallada”  u prevodu utvrđeni grad. Danas ovaj grad upravo zbog svojih prelepih zgrada u šarenim bojama, kaldrmastih ulica i salsa ritmova privlači najveći broj turista u Kolumbiji. Grad je poznat i kao mesto u kom je svoju karijeru započeo čuveni Gabriel Garsija Markez, čije je delo „Sto godina samoće“ jedno od najprodavanijih dela na Španskom jeziku!

Taganga je malo ribarsko selo na obalama Karipskog mora. Ovde ćete uživati u peščanim plažama i kristalno plavom moru. U blizini se nalazi i najlepši nacionalni park u Kolumbiji- Tajrona. Prelepe plaže sa belim peskom, prozračna morska voda, palme i kokosi. Sve što je potrebno za pravi odmor!

 

 

 

Kolumbija – Bogota / Medeljin / Taganga / Kartagena
Termin 16.01.2020 06.02.2020 16.04.2020
Promo cena: 1490€ 1490€ 1490€
First minute: 1550€ 1550€ 1550€
Redovna cena: 1590€ 1590€ 1590€
Promo cena važi za prijave za prvih 5 putnika. First minute cena važe za prijave do tri meseca pred put. Nakon tog datuma važi regularna cena aranžmana.

 

 

 

Program putovanja:

 

1. dan: Okupljanje grupe na aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu. Let iz Beograda za Bogotu sa presedanjem.

 

2. dan: Dolazak u Bogotu u jutarnjim časovima. Smeštaj u hotel.  Fakultativni izlet obilaska Bogote, španskog kolonijalnog grada koji je prestonica Kolumbije.  Ovaj grad je kombinacija moderne arhitekture i kolonijalne zaostavštine Španaca, sa velikim trgovima i katedralama. Obići ćemo stari grad poznatiji pod imenom La Candelaria, na čijem je trgu Chorro de Quevedo po predanju osnovana Bogota u XVI veku. Takođe posetićemo i Trg Bolivar, sa glavnom gradskom katedralom i nacionalnim parlamentom i Muzej Zlata, koji poseduje najveću kolekciju predmeta zlata iz pre-španskog perioda, potom i otići žičarom na brdo Monserat, na 3.152m nadmorske visine, odakle se pruža najbolji pogled na Bogotu. Povratak u smeštaj. Noćenje.

 

3. dan: Let za Medeljin (Medellin), grad „večnog proleća“. Transfer do smeštaja. Fakultativni izlet obilaska Medeljina, drugog najvećeg grada u Kolumbiji, koji je nekada bio poznat kao grad Pabla Eskobara, a danas je urbano središte čitave zemlje. Istražujemo centar Medeljina, pun istorije i raspevanih nota tradicionalne guaska (guasca) muzike koju sviraju muzičari u parku Berio. Odlazimo do trga Botero po kojem je Medeljin postao poznat. Tu se nalaze čuvene figure pozantog likovnog umetnika Fernanda Botera. Posetićemo i Botaničku baštu i muzej “Casa de la memoria”. Zatim žičarom idemo do brda Santo Domingo odakle počinjemo takozvanu Graffiti turu, koja nas uči o borbi lokalnog stanovništva za boljim životom. Povratak u smeštaj. Noćenje.

 

4. dan: Fakultativni izlet Guatape i El Penon. Nova prilika da se upoznamo sa prirodnim lepotama Kolumbije, obilazak jezera i čuvenu stenu El Penon! Ova stena se nalazi na ivici jezera i ako ste dovoljno hrabri možete se preko 700 stepenica popeti na njen vrh i uživati u pogledu na dolinu… Takođe obilazimo i selo Guatape koji nazivaju najšarenijim selom u Kolumbiji, sa puno šarenih kuća u kolonijalnom sitilu, uskim uličicama i suvenirnicama. Povratak u Medeljin. Noćenje.

 

5. dan: Fakultativni izlet na hacijende kafe (coffee tour). Odlazak na porodična imanja gde ćemo od odmaćina imati priliku da čujemo sve o nadaleko poznatoj kolumbijskoj kafi. Saznaćemo kako se vrši ceo proces od branja do trenutka kada ovaj napitak završi u vašoj šoljici. Nakon dana provedenog na autentičnoj hacijendi i odmarau ruralnim predelima magične Kolumbije povratak u smeštaj. Noćenje.

 

6. dan: Let za Santa Martu (Santa Marta). Iz Santa Marte možemo otići na fakultativni izlet put Tagange. Taganga je malo ribarsko mesto na obalama Kariba. Pravimo predah od obilazaka i uživamo u kupanju u Karipskom moru. Probamo svežu ribu u nekom od lokalnih restorana. Noćenje.

 

7. dan: Fakultativni izlet u Nacionalni park Tajrona. Ovaj Nacionalni park je magična kombinacija belih plaža, koralnih grebena i divlje džungle koju ukružuje najveći planinski venac uz obalu – Sierra Nevada de Santa Marta. Pešačimo kroz prelepu prirodu Kolumbije i odlazimo do plaže Kristal gde imamo priliku da se kupamo i uživamo u prelepom moru. Povratak u Santa Martu. Noćenje.

 

8. dan: Dan rezervisan za odmor i uživanje ili za fakultativni izlet u Taironaku gde ćemo posetiti i vodopad Valensija. Prvo nas očekuje lakši hiking stazom okruženom florom i faune regiona, nakon kojeg dolazimo do samog vodopada Valensija, gde imamo priliku da se kupamo i uživamo u prirodi. Taironaka predstavlja autentični prirodni raj koji se nalazi na obalama reke Don Diego i u podnožju Siera Nevade de Santa Marte. Upoznaćemo puteve i okruženje nekada velike Tairona civilizacije. Danas ovaj prirodni rezervat oduševljava svoje posetioce fascinantnim pejzažima i kristalno čistim vodama. Nakon vožnje karipskom obalom putovanje nastavljamo sve do samo rezervata gde ćemo biti počasćenim tradicionalnim pataconesom i aguapanelom. Potom ćemo posetiti stare prirodne terase i vidikovce ove zanimljive prehispanske civilizacije. Nakon toga sledi i relaksirajuće kupanje u Don Diego reci. Povratak u Santa Martu. Noćenje.

 

9. dan: Transfer do Kartahene (Cartagena), najposećeniji i najlepši grad u Kolumbiji. Fakultativni izlet – obilazak Kartahene odnosno starog grada koji je pod zaštitom UNESCO-a. Stari grad je najelpši biser kolonijalne arhitekture u Kolumbiji – kamene ulice i  zgrade stare preko 300 godina u najrazličitijim bojama. Uveče plešemo merenge, kolumbijski ples na nekim od trgova starog grada! Noćenje.  

 

10. dan: Fakultativni izlet – ostrva Rosario. Odlazak na Islas de Rosario. Još jedan dan za uživanje na karipskom moru i prelepim peščanim plažama! Tirkizno more i beli pesak pod našim prstima. U slobodno vreme možete posetiti Akvarijum ili iskoristiti ga za snorkling na arhipelagu koga čini 27 koralnih ostrva. Prilika za opustanje uz masažu i sveže sokove i koktele. Noćenje.

 

11. dan: Slobodan dan u Kartaheni i mogućnost za potpuno opuštanje u najživopisnijem gradu južnoameričkog kontinenta. Noćenje.

 

12. dan: Napuštanje smeštaja. Let za Bogotu. Provodimo još jednu noć u glavnom gradu Kolumbije. Noćenje.

 

13. dan: Napuštanje smeštaja i transfer do aerodroma u Bogoti. Let za Beograd sa presedanjem.

 

14. dan: Dolazak u Beograd. Kraj putovanja.

 

 

Uslovi plaćanja: Sve uplate vrše se isključivo u dinarskoj protivvrednosi, po srednjem kursu NBS, prilikom prijavljivanja plaća se 300 €, nakon formiranja grupe uplaćuje se još 300 €, a ostatak sume plaća se najkasnije 6 nedelja pred put.

 

 

Prijavljivanje: Preporučujemo ranije prijave jer je broj mesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša koji je validan za dato putovanje (ima rok važenja od minimum 6 meseci od datuma povratka sa datog putovanja, ima dovoljno slobodnih strana u trenutku putovanja), u suprotnom agencija ne snosi odgovornost. Prijava je validna jedino uz uplatu avansa.

 

 

 

Cena aranžmana obuhvata:

-Avio kartu sa svim taksama na relaciji Beograd – Bogota

-Avio kartu sa svim taksama na relaciji Bogota – Medeljin

-Avio kartu sa svim taksama na relaciji Medeljin – Santa Marta

-Avio kartu sa svim taksama na relaciji Kartahena – Bogota

-Avio kartu sa svim taksama na relaciji Bogota – Beograd

-Smeštaj na bazi noćenja u guesthouse-u / hostelu u dvokrevetnim sobama prema planu i programu puta (2 noći u Bogoti, 3 noći u Medeljinu, 3 noći u Santa Marti, 3 noći u Kartaheni)

-Lokalne transfere prema planu i programu puta, između aerodroma i smeštaja i između gradova u

-Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

 

 

 

Cena aranžmana ne obuhvata:

-Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uzeti u agenciji)

-Fakultativne obilaske i ulaznice za lokalitete i kulturno-istorijske spomenike

-Individualne troškove za vreme putovanja

 

 

 

Opšte napomene:

-Organizator putovanja sa licencom OTP 266/2010.

-Organizator putovanja zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu.

-Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava.

-Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.

-Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i opstim uslovima putovanja organizatora.

-Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe.

-Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.

-U prevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.

-Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca.

-Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.

-U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.

-Agencija određuje raspored sedenja, mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.

-Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.

-U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obaveštava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana pre datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana pre datuma polaska za evropska putovanja.

-Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.

-Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.

-Cene low cost aranžmana podložne su promenama i po uplati avansa se proveravaju tarife i putniku se potvrđuje cena aranžmana.

-Agencija ne snosi odgovornost usled promena avio konekcija od strane avio kompanije.

-Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promeni i isključivo zavise od avio kompanije.

-Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smeštaja ukoliko je to fizički moguće.

-Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cene pre početka putovanja usled promene u kursu razmene valute ili promene u tarifama prevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima.

-Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smeštajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.

-Ukoliko neki putnik sam odluči da promeni deo plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smeštaj/drugačija noćenja u smeštajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.

-Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.

-Za ovaj aranžman primenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa YUTA standardom.

 

 

 

Napomene u vezi sa smeštajem:

-Organizator putovanja, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smeštajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).

-U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smeštajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim časovima (14h ili 15h), a check-out je poslednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.

-Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera. Za eventualna odstupanja i kvalitet usluge u okviru smeštajnih objekata, organizator putovanja ne snosi odgovornost, jer to isključivo zavisi od smeštajnih objekata.

-Neki od dopunskih sadržaja smeštajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smeštajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj…)

-Putnik je dužan da poštuje pravila smeštajnog objekta i sam snosi odgovornost usled sankcionisanja od strane osoblja smeštajnog objekta.

-U nekim smeštajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.

-Smeštajni kapaciteti vrše smeštaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smeštaju. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smeštaja bez prava na žalbu.

-Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

 

 

 

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

-Fakultativni izleti nisu obavezni deo putovanja.

-Termini i cene fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.

-Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i organizator nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.

-Fakultativne izlete često vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.

-Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.

 

 

 

Napomene u vezi sa vizama:

-VIZU za Kolumbiju obezbedjuje agencija uz dostavljanje kompletne dokumentacije od strane putnika.

-Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.

-Pojedine ambasade zahtevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.

-Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mesec dana pre putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbede vize za putovanje.

-Putnici koji ne poseduju nove biometrijske pasoše Republike Srbije dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbede vize za putovanje.

-Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlašćena da utvrđuje validnost dokumenata.

-U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.